Csíptetett ponty

Parázs fölött nyárson sütni hangulatos dolog. Szalonnát, kolbászt... de parázs fölött halat is sütni…az valami fantasztikus

Az ideális méretű másfél-kétkilós megtisztított, a hátuknál a gerinc mellett felhasított pontyokat már előző este besózták. Előkészített méteres, ujjnyi vastagságú nyers kőris vesszőt (fűzfavesszőt is lehet használni ha minden kötél szakad) kb. a feléig behasítottak. A hasíték alját elkötötték, így megállítva a további repedés lehetőségét. A kiterített pontyot két vékony nyársvesszővel kifeszítették, kipeckelték és a hasítékba csíptették, majd a nyárs hegyét is összekötötték.

Közben jó kis tüzet raktak, majd a 'csíptetőket' a tűz körül a földbe szúrták.

A sütési idő a hal nagyságától és a tűz erősségétől függ, az alapvető ökölszabály: ahány kiló - annyi óra.

Sajnos az elkészült halakról nem sikerült fotót készíteni, szinte pillanatok alatt elfogytak. Annyit mondhatok: nagyon finom lett. A ponty enyhén zsíros húsa teljesen átsült, finom ropogós, de mégis zaftos lett, igazi csemege.

Mohácsi vegyes halpörkölt

Egy mohácsi halboltos receptje...

hozzávalók / 5 adag

 • 2 kg hal (harcsa, csuka, kecsege, illetve ezek keveréke)
 • 3 dl fehérbor (száraz)
 • 8 gerezd fokhagyma
 • 25 dkg füstölt szalonna
 • fűszerpaprika ízlés szerint (tört)
 • só ízlés szerint
 • bors ízlés szerint
 • babérlevél ízlés szerint
 • 2 közepes fej vöröshagyma
 1. Vegyünk 2 kg halpörkölthöz való uszonyost (harcsa, csuka, kecsege).
 2. Ezt követően a halakat fajtánként más-más edényben helyezzük el felszeletelve, illetve felkockázva, 3x3 cm-es darabokra. Amennyi kg halat tettünk egy edénybe, annyi dl jó minőségű fehérbort adjunk hozzá. Ezt követően hal kilogrammonként egy púpozott evőkanál jó minőségű őrölt paprikát tegyünk rá. Mindegyik edényben lévő adaghoz 1-2 babérlevelet, kevés sót, törött borsot és kilogrammonként 1-2 gerezd zúzott fokhagymát adjunk. Ezt követően jó alaposan keverjük el az edények tartalmát. Amennyiben a paprika felszívná a bort, tegyünk hozzá még egy keveset. Ezt követően legalább 1 órát, de inkább 2 órát hagyjuk állni az összetevőket.
 3. Ehhez a mennyiséghez kb. 25 dkg nem túlzottan húsos, jó minőségű füstölt szalonnát kell felkockázni és a zsírját kiolvasztani. Amikor a zsír kiolvadt, a szalonna megpirult, akkor a szalonnát lemerjük a zsírról szűrőkanállal, figyelve arra, hogy a szalonna ne égjen oda!
 4. Ebben a zsírban pirítsuk meg a hal kilogrammonként 1 közepes, vagy annál nagyobb fej vöröshagymát. A halpörköltnek nem árt, ha némileg több hagymát teszünk hozzá, viszont a túl sok hagyma édeskés ízűvé teszi, ezért óvatosan! (A halpörköltet általában nem bográcsban főzöm, hanem vastag fenekű lábasban.)
 5. Ha megpirítottuk a hagymát ráöntjük az előkészített, bepácolt halat, és öntünk rá annyi vizet, hogy a víz nem teljesen lepje el a halat. Lapos fakanállal elkeverjük az edényben lévő elegyet, a megpirított szalonnából visszateszünk fél, maximum egy evőkanálnyit. Forrástól számítva 20, maximum 25 percig főzzük a halat úgy, hogy csendesen rotyogjon.
 6. Amennyiben sikerült kapnunk halmájat, vagy más belsőséget (haltej), akkor azt a főzés vége előtt 10-15 perccel kell beletenni az edénybe. A főzés vége előtt 5 perccel szoktam még egy kevés törött borsot rátenni, mivel amit korábban teszünk bele, az jórészt elveszíti az illatát.
 7. Amennyiben a lé elfőne, kevés vizet öntünk utána. Lehetőleg törekedni kell arra, hogy az elején annyi vizet adjunk hozzá, hogy aztán már ne kelljen utána önteni.
 8. Főzés közben a halat ne kevergessük, legfeljebb csak az edényt rázogassuk. 
 9. A főzés vége előtt 10 perccel be kell állítani a só mennyiséget, amelyet apránként szabad hozzáadni sűrű kóstolgatás közepette. Vigyázni kell a sóval, mert a lé besűrűsödésével könnyen sós lehet a pörkölt! 
 10. Amennyiben különböző fajtájú halakból vegyes halpörköltet szeretnénk készíteni, akkor az előpácolt halakat nem egy időben kell betenni főzni, hanem egy bizonyos sorrendben. Először a harcsát és a csukát, és ezt követően 3-5 perc múlva pedig a kecsegét. Amikor vegyes halpörköltet főzünk, akkor nem 20, hanem 25-30 percig kell főznünk. 

Fontos, hogy mielőtt elkezded főzni a halat, szólj a "csuszafelelősnek", hogy főzze meg a csuszatésztát, keverje be túróval, tejföllel. 1 csomag tészta kb. 6-8 főre elég. A túrós csuszának pikáns ízt ad ha a kiolvasztott, pirított szalonnából teszel hozzá.

A legjobb száraz fehéreket iszogatni hozzá, de ha csak jóféle vörösborod van ám legyen...

Mohácson a halételek közül a legnépszerűbbé minden kétséget kizáróan a halászlé vált. Halászlevet az ország számos pontján, eltérő módszerekkel, különféle receptekkel készítenek. A Mohácsi Halászlé különlegességét az adja, hogy megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát. A későbbi fejlődés során a lé tartalmasabbá vált, olyannyira, hogy a lé vált a készítés fő céljává, aminek a halhúst olykor teljesen alá is rendelik. A fő tényező tehát a kellően kolloidos állagú, tartalmas, kocsonyásodó lé, amit főtt metélt vagy gyufatésztával fogyasztanak. A lé nélküli halhúst külön tálalják, sőt nagyrészt külön is fogyasztják. Az sem jelent problémát, ha a hús a kelleténél valamivel jobban szét van főve. A Mohácsi Halászlé készülhet kizárólag pontyból, vagy vegyesen, más halak hozzáadásával is.

Ennek megfelelően a dunai technológia az elképzelhető legegyszerűbb, és pontosan megfelel a mezei, vízparti bográcsban-főzés törvényeinek.

Hozzávalók 4 személyre:

 • 1, 5 kg tisztított ponty
 • 25 dkg hagyma
 • 8-10 dkg házipaprika
 • só ízlés szerint
 • 3 cseresznyepaprika

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, a halhúst besózom, mintha „zsíros kenyeret sóznék” két
órával azelőtt, hogy főzni kezdeném. Tovább ne maradjon a sóban, mert így a halat egy szürke színű kéreggel ruházzuk fel,
ami nem esztétikus és nem is finom.
A hagymát apróra vágom, 1,5 – 2 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forrni kezd, beleteszem a sót és a paprika
felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy 10 perccel a forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még
nagyjából 25 percig forralom. Mivel a halat sóztuk, ellenőrizzük az étel sóját, és ha kell, pótoljuk. A halászlevet soha ne
keverjük meg fakanállal, csak forgatni szabad a tűz felett a bográcsot.

Jó étvágyat kívánunk!