Mohácson a halételek közül a legnépszerűbbé minden kétséget kizáróan a halászlé vált. Halászlevet az ország számos pontján, eltérő módszerekkel, különféle receptek szerint készítenek. A Mohácsi Halászlé különlegességét az adja, hogy elkészítési módja megőrizte a legegyszerűbb ősi technikát. A későbbi fejlődés során a lé tartalmasabbá vált, sőt mondhatni a lé vált a készítés fő céljává, aminek a halhúst olykor teljesen alá is rendelik. A fő tényező tehát a kellően kolloidos állagú, tartalmas, kocsonyásodó lé, amit főtt metélt vagy gyufatésztával fogyasztanak. A Mohácsi Halászlé készülhet kizárólag pontyból, vagy vegyesen, más halak hozzáadásával is.

Ennek megfelelően a dunai technológia az elképzelhető legegyszerűbb, és pontosan megfelel a mezei, vízparti bográcsban-főzés törvényszerűségeinek.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kg ponty (élő súlyban)
  • 15 dkg hagyma / tisztított halszelet kg
  • 2 evőkanál kiváló minőségű, őrölt paprika / halszelet kg
  • só ízlés szerint
  • víz
  • tetszőlegesen: cseresznyepaprika, fokhagyma, paradicsom, őrölt csípőspaprika

Inkább kistestű, kevésbé zsíros halat válasszunk. A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem kb. 2 ujjnyi szeletekre, majd a halhúst besózom, mintha „zsíros kenyeret sóznék”, legalább 1,5-2 órával azelőtt, hogy főzni kezdeném. Sokkal tovább ne maradjon a sóban, mert így a halat egy szürke színű kéreggel ruházzuk fel, ami nem esztétikus és nem is finom. A hagymát nagyon apróra vágom (de nem turmixolom!), 1,3 – 1,8 liter vízbe / halszelet kg feltesszük főni a hallal együtt (attól függően, hogy hosszú, vagy rövid lével szeretnénk fogyasztani). Fontos, hogy a halat akkor tegyük az edénybe, amikor még nem gyújtottunk alá. Mikor forrni kezd, beletesszük a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát –esetleg a fokhagymást, paradicsomot/paradicsompürét) és ízlés szerint sózzuk, közben kóstolgatunk. A különféle porokat, kockákat egyéb csodaszereket kerüljük, hiszen ettől jobb nem, csak drágább lesz az ételünk. A halászlénél fontos, hogy ne abáljuk, hanem forraljuk határozottan, így nem tud szétesni a halhúsunk. Hozzávetőlegesen 25 perc főzést követően az ételünk el is készül. Mivel a halat sóztuk, ellenőrizzük az étel sóját, és ha kell, pótoljuk. A halászlevet soha ne keverjük meg fakanállal, csak forgatni szabad a tűz felett a bográcsot. A bort pedig semmiképp se tegyük a hallébe, hanem külön fogyasszuk hozzá.

Jó étvágyat kívánunk!

#Mohácsi Halászlé